Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miért fontos a kéz-, és lábápolás?

2016.04.26

 

lab.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Lábunk és kezünk mind rólunk mesél, nem is hinnénk, mennyi mindent megtudhatunk egészségi állapotunkról, ha figyelünk a testünk jelzéseire. Egyes egészségügyi bajok különösen hajlamosítanak a lábproblémák fokozódására.  cukorbetegeknek, érszűkülettel, láb- és körömgombával küszködőknek a rendszeres lábápolás szinte kötelező - annak megelőző hatása miatt.

Lelki életünk minden mozzanata apró jeleket hagy lábunkon, sokkal nagyobb terhet cipel, mint a kezünk, ezért sokkal jobban tükrözi életünk főbb állomásait. A bal lábunk a múltunkról, a jobb lábunk a jelenről szól. Lábfejünk lekicsinyített mása testünknek, a nagyujjunk a fejünkkel, a középső rész a törzsünkkel azonos, a harmadik harmad pedig a test alsó részének felel meg, így a lábon jelentkező bőrelváltozások mutatják a belső problémák helyét. A láb mérete utal belső szerveink méretére, hőmérséklete pedig keringésünkről árulkodik (a lábujjak közötti berepedezés például rossz keringésre vall). 

A lábfej bőre életerőnket, szerveink működését tükrözi, és bepillantást enged belső állapotunkra. A megvastagodott bőrt nem szabad túlzottan elvékonyítani, mert meggyengül a védelmi bástya, és a ponthoz tartozó belső szerv. A TKO szerint a bőr a tüdőt képviseli, ezért a dohányosok különösen figyeljenek a láb ápolására. A vörös, gyulladt barázdák gyulladt szervekre utalnak. Ha ezek a sarok belső részén vannak, az ülőideg, az alsó csigolyák, medence, hólyag- és alhasi bántalmak jöhetnek szóba. Ha a barázdák a talp párnás, sarok felőli részén jelentkeznek, ez gyomorégést, szívpanaszokat, pajzsmirigy problémákat jelezhet. Eltüntetésükhöz a krémezésen túl a belső problémákat is orvosolni kell. 

Mit mutatnak a lábon látható elváltozások?

 

A test belsejében meghúzódó esetleges energiazavarok, problémák, betegségek külső jegyeket hagynak a lábfejen. A bal és jobb lábfejünk összehasonlításánál először nézzük meg, vannak-e különbségek a két láb között színben, formában, elváltozásokban (pl bütyök, szemölcs, bőrkeményedés, tyúkszem). Ha a talpon a második és a harmadik ujj ízületén tyúkszem van, akkor biztos, hogy az illető szemproblémákkal küszködik. Ha mindez a negyedik és ötödik ujj tövében fordul elő, azzal a fül jelez nekünk.

További érdekességek.

 

Az elhanyagolt testrészeink hajlamosabbak a megbetegedésre és lassabban reagálnak az ápolásra. Egészségünk alappillére a lábunk, ezért nem mindegy, hogy a lábfejet ért deformitásokat komolyan vesszük-e, javítunk-e rajta, vagy elmegyünk mellette. Az időben megemelt lábboltozat akár a gerinctorzulástól is megmentheti a gyermeket. A fizikai munka utáni huzamos derékfájás szintén statikai problémák következménye lehet.

Amennyiben megjelenne valamelyik lábujjon a körömgomba, (a köröm megvastagszik, színét elveszti, és rugalmatlanná válik), megakadályozhatjuk a további fertőződést, illetve a fertőzött terület kezeléséhez is tanácsot kaphatunk!

 

Kamasz gyermekeink cipőviseletébe szinte lehetetlen beleszólni, érthető, hogy a divatot követik, de legalább azt érjük el, hogy otthon hordjanak kényelmes lábbelit, és minden nap fordítsanak egy kis figyelmet a tisztálkodáson túl lábuk és körmük ápolására. 

A mi éghajlatunkon sajnos csak nyáron járhatunk mezítláb, egyébként általában szoros és gyakran egészségtelen cipőbe kényszerítjük lábunkat. Mikor hazaérünk és levetjük utcai cipőnket, tornáztassuk meg ujjainkat és vegyünk egy jó lábfürdőt. A testhőmérsékletű vízbe ne tegyünk szappanos vagy alkoholos adalékot, mert az kiszárítja a bőrt az áztatás alatt.

 

 

Ajánlatos 3-4 hetente felkeresni a pedikűröst!

 

kez_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Az emberi faj az egyetlen, amely felegyenesedvén mellső végtagjait kézként használja, a munkától az ölelésig egyaránt, agyunk meghosszabbításának tekinthetjük. Kezünk valósítja meg gondolatainkat, mozdulataink fejezik ki érzelmeinket (simogatás, a szeretett személy átkarolása).

 

Körmünk állapota – ugyanúgy, mint a lábfejünk – mindent elmond rólunk. Elsődlegesen az ujjaink érzékeny végét védi, és segít a fogásban. A köröm egyik legfontosabb része a körömre picit ránövő bőrredő, amely védi a körömlemezt. Sérülése vagy visszanyomása, kivágása redőket hagy maga után a körmön, és egy nyitott kapu a kórokozók előtt. A köröm minőségét genetikai adottságokon túl a táplálkozás és az ápolás határozza meg. Ahhoz, hogy erősek és egészségesek maradjanak, védeni kell a lúgos és savas vegyszerektől és a környezeti hatásoktól. 


Freud szerint a köröm, és a körülvevő lehasadozó bőrdarabkák rágása valamely be nem teljesedett vágyunkat fejezi ki. 

sorozat.jpg

Miről árulkodik a kéz?

 

A törékeny, berepedező, behasadozó körmök azt mutatják, hogy a májunk nem működik tökéletesen. Az ásványi anyagok és a zsírsavak hiánya éppúgy látható körmeinken, mint a gyomorsav mennyisége.

 

Egy gyengéd simogatás az élet legkellemesebb élményei közé tartozik. A kéz bőrének bársonyos simasága fokozza az érintés örömét. Ha azt szeretnénk, hogy a kezünk beszéljen rólunk, akkor tennünk kell azért, hogy azt mondja el, amilyenek valójában vagyunk.

 

A kéz és a körmök naponta ki vannak téve a káros környezeti hatásoknak. Ahhoz, hogy megakadályozzuk a bőr- és a körömfunkciók elgyengülését, elengedhetetlen az egyénre szabott ápolás, a belső körömtáplálás és a helyi kezelés.
 

Ajánlott kezelés: rendszeresen 2-3 hetente!